ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΝΥΦΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΟΜΩΣ ΠΟΣΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ Η ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ;
Λευκό νυφικό
Το λευκό είναι το χρώμα που συμβολίζει την αγνότητα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως δε συνηθιζόταν από πάντα στους γάμους αλλά καθιερώθηκε στη Βικτοριανή εποχή.
Βέρα
Πρόκειται για ρωμαϊκό έθιμο. Οι Ρωμαίοι τη φορούσαν στο τέταρτο δάκτυλο του αριστερού τους χεριού και οι Αιγύπτιοι στο τρίτο, γιατί από εκεί πίστευαν ότι περνούσε η φλέβα που συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά.
Γλυκό κρασί
Ο γαμπρός και η νύφη πίνουν γλυκό κρασί στην εκκλησία από το ίδιο ποτήρι. Αυτό συμβολίζει την κοινότητα όλων των στιγμών της ζωής, ότι δηλαδή από δώ και πέρα όλα θα τα δοκιμάζουν μαζί: χαρές και λύπες.
Μονόπετρο
Προς μεγάλη χαρά των μελλόνυμφωνδεσποινίδων το μονόπετρο καθιερώθηκε να συνοδεύει την πρόταση γάμου το έτος 1477.
Ρόδι
Το έθιμο θέλει τη νύφη να σπάει ένα ρόδι λίγο πριν μπει στο νέο της σπίτι. Και αυτό γιατί το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.
Στέφανα
Τα στέφανα που φοράει το ζευγάρι στο κεφάλι του συμβολίζουν το πέρασμα σε μία νέα ζωή. Η παράδοση τα ήθελε στην αρχή από άνθη πορτοκαλιάς.
Ο γαμπρός και η νύφη στέκονται δίπλα-δίπλα
Συμβολίζει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι ισάξιοι και ισότιμοι σύζυγοι με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Είναι «σύζυγοι» δηλ. βρίσκονται και οι δύο κάτω από τον ίδιο ζυγό.
Μήνας του μέλιτος
Ο μήνας του μέλιτος έχει τις ρίζες του στον μακρινό Μεσαίωνα. Από τότε οι νιόπαντροι αμέσως μετά το γάμο τους περνούσαν ένα μήνα μόνοι τους και απολάμβαναν ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι. Το ταξίδι διαρκούσε μέχρι το φεγγάρι να βρεθεί στη χάση.
Πέπλο
Ξεκίνησαν να το φοράνε οι νύφες για να μην είναι εκτεθειμένο το πρόσωπό τους στα «κακό μάτι».
Και τέλος,
γιατί «ο γαμπρός σηκώνει τη νύφη αγκαλιά για να μπουν στο νέο τους σπίτι»; Μα φυσικά για να την προφυλάξει από τα κακά πνεύματα που θέλουν να την αγγίξουν!