Οι διαδικασίες για τη βάφτιση

5308
Οι διαδικασίες για τη βάφτιση nifi.gr

Για να γίνει μια βάφτιση δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες, αρκεί οι γονείς του παιδιούν να φροντίσουν ώστε να κλείσουν εγκαίρως την εκκλησία που τους ενδιαφέρει. Γιατί μπορεί οι ιερείς να λένε πως τη βάφτιση μπορείς να τη δηλώσεις ακόμα και μια μέρα πριν, στην ουσία όμως καθώς όλοι προτιμούν άνοιξη ή καλοκαίρι και μάλιστα νωρίς το απόγευμα, συχνά γίνεται μέσα στην ίδια Κυριακή ένας μικρός συνωστισμός, οπότε ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι απαραίτητος.

Η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του μωρού είναι το χαρτί που ο γονιός πρέπει να παραδώσει στην εκκλησία. Ο ιερέας ζητάει –συνήθως αυτή είναι υποχρέωση που καλύπτει ο νονός- ένα συμβολικό ποσό για τον ναό και τα λειτουργικά του έξοδα και είναι υποχρεωμένος να σας δώσει απόδειξη. Το ποσό καταρχήν είναι προαιρετικό και δεν είναι συγκεκριμένο, εκτός αν πρόκειται για ναό που βρίσκεται σε ιδιωτική περιοχή. Στη συνέχεια ο ιερέας δίνει στους γονείς τη βεβαίωση της βάπτισης που πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να κατατεθεί στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του παιδιού.

Σε περίπτωση που οι γονείς προτιμούν να γίνει η βάφτιση σε μοναστήρι ή σε παρεκκλήσι ή κάπου μακριά από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να κινηθούν εγκαίρως, πρώτα να ενημερώσουν την ενορία τους για την αλλαγή του ναού, να πληρώσουν το συμβολικό ποσό στη δική τους ενορία, να πάρουν το μεταβιβαστικό χαρτί και μετά φυσικά θα επιβαρυνθούν και με ένα ποσό που θα πρέπει να δώσουν στην εκκλησία που τελικά προτίμησαν να γίνει το μυστήριο. (Φυσικά όταν ένα παιδί βαφτίζεται σε μοναστήρι, εννοείται πως εγγράφεται στην ενορία του και όχι στην ενορία που υπάγεται το μοναστήρι.)

Η νονά αναλαμβάνει να αγοράσει όλα τα βαφτιστικά ρούχα του μωρού, τα παπούτσια, το σταυρουδάκι του, τη λαμπάδα του, τα μαρτυρικά, μια μεγάλη πετσέτα, και δυο μικρές, τρία κεράκια, το λάδι και το σαπουνάκι που χρησιμοποιεί ο ιερέας ενώ οι γονείς του παιδιού  επιβαρύνονται με τις μπομπονιέρες, τα έξοδα για τις φωτογραφίες και το βίντεο και τα γλυκάκια που θα προσφερθούν μετά το μυστήριο. Επίσης  οι γονείς συνηθίζεται να αγοράζουν κάποιο δώρο για τη νονά ή τον νονό. Παλιά η παράδοση ήθελε το δώρο να είναι κάτι σε χρυσό ή ασήμι όμως σήμερα έχουμε γίνει πιο… πρακτικοί και τα δώρα πιο προσωπικά.

 

Τα δώρα του μωρού

Τα παλιότερα χρόνια οι καλεσμένοι δεν πήγαιναν δώρα στη βάφτιση του παιδιού, τελευταία όμως, η συνήθεια αυτή έχει αλλάξει και τα δώρα πέφτουν βροχή! Οι περισσότεροι τα φέρνουν στην εκκλησία εκτός κι αν ακολουθήσει συγκέντρωση στο σπίτι της οικογένειας για γλέντι ή σε κάποιο εστιατόριο οπότε τα δώρα παραδίδονται εκεί. Βέβαια, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς είναι πάντα τόσο απασχολημένοι με τις εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, που δεν είναι σε θέση να φροντίσουν ώστε να μεταφέρουν τα δώρα στο αυτοκίνητό τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει γίνει από πριν συνεννόηση ώστε κάποιος συγγενής να έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα, πόσο μάλλον όταν στην ίδια εκκλησία προηγείται ή έπεται άλλη βάφτιση ή γάμος. Έχουν επίσης σημειωθεί κρούσματα όπου άγνωστοι άνθρωποι «συνηθίζουν» να παρουσιάζονται ως συγγενείς ή φίλοι και να παραλαμβάνουν εκείνοι τα δώρα! Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό το θέμα για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις.

 

Η νονά ή ο νονός
Ο ρόλος της νονάς ή του νονού είναι σπουδαίος και ιερός καθώς μιλάμε για την πνευματική μητέρα ή τον πνευματικό πατέρα του μωρού, γι’ αυτό και ο ίδιος πρέπει να έχει επίγνωση των «αρμοδιοτήτων» που αναλαμβάνει. Οι νονοί δεν τελειώνουν τις υποχρεώσεις τους την ημέρα του μυστηρίου. Αντίθετα τότε ξεκινούν αφού με τη βάφτιση αναλαμβάνουν υποχρεώσεις μιας ζωής. Πρέπει να είναι κοντά στο παιδί σε κάθε του σημαντική στιγμή, να το συμβουλεύουν, να το βοηθάνε να αποκτήσει ήθος, να το φέρνουν κοντά στην εκκλησία και όχι να παρουσιάζονται μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα προκειμένου να του φέρουν ένα δώρο.

 

Το γονάτισμα της μαμάς
Μετά το μυστήριο η μητέρα του παιδιού γονάτιζε μπροστά στη νονά, κίνηση που κάποιοι ιερείς μπορεί να το ζητήσουν, όμως όλο και πιο αραιά στις μέρες μας. Σήμερα περισσότερο επικρατεί το φίλημα του χεριού της νονάς για να της δηλώσουμε με αυτό τον τρόπο το σεβασμό μας.

 

Το όνομα του παιδιού
Για το όνομα του παιδιού έχουν γίνει ακόμα και τραγελαφικές ιστορίες, σε σημείο τέτοιο που βαφτίσεις να ματαιώνονται την τελευταία στιγμή, ενώ από άλλες να αποχωρούν οι γονείς της μητέρας του παιδιού ή τα πεθερικά της, γιατί το παιδί δεν θα έπαιρνε το όνομά τους! Παλιότερα ήταν υποχρεωτικά ηθικό το όνομα του παιδιού να έχει να κάνει με το όνομα των παππούδων του. Το παιδί αν ήταν αγόρι έπαιρνε το όνομα του πατέρα του μπαμπά του κι ας ήταν άηχο και άβολο, κι αν ήταν κορίτσι της μητέρας του μπαμπά του. Αργότερα οι γονείς του παιδιού έψαχναν ανάμεσα στα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων του για το πιο εύηχο και πιο ωραίο όνομα ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να είναι χαρούμενο και περήφανο για το όνομά του.

Στη συνέχεια πολλοί γονείς έφταναν να δίνουν δύο ονόματα στο παιδί  ώστε με αυτό τον διπλωματικό τρόπο να είχαν το κεφάλι τους ήσυχο, αφού και το όνομα των γονιών είχε ακουστεί αλλά είχαν δώσει κι όνομα της αρεσκείας τους στο παιδί τους.

Ο νονός σε όλη αυτή την ιστορία με την πάροδο των χρόνων κατέληξε να παίζει ρόλο διακοσμητικό,  δεν είναι εκείνος δηλαδή που θα επιλέξει το όνομα, αν και μπορεί να προτείνει κάτι πρωτότυπο ή κάτι που να του αρέσει.

Τα τελευταία χρόνια για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις της τελευταίας στιγμής οι γονείς προσέρχονται στην εκκλησία πριν από τη βάφτιση και δηλώνουν το όνομα του παιδιού πριν από το μυστήριο ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις.

Τέλος, κάτι που πρέπει να αναφέρουμε σχετικά με το όνομα είναι πως αν το παιδί πάρει δύο ονόματα, δεν έχει σημασία ποιο θα ακουστεί πρώτο και ποιο δεύτερο, και τα δύο έχουν την ίδια ισχύ.

 

Ήθη και έθιμα

  • Μέχρι και σήμερα συνηθίζεται τα λαδόπανα και η πετσέτα του μωρού πριν πλυθούν, να βουτηχτούν στη θάλασσα και να ξεπλυθούν! Αν δεν έχουν οι γονείς την ευχέρεια να ταξιδέψουν μέχρι εκεί, τότε η παράδοση λέει πως τα ρουχαλάκια θα πρέπει να τα ξεπλύνουν με νερό που θα ρίξουν στο χώμα και μετά να τα σαπουνίσουν.
  • Την πρώτη Κυριακή μετά τη βάφτιση ο νονός ή η νονά είναι υποχρεωμένος/η να πάρει το βαφτιστήρι του/της και να το κοινωνήσει για πρώτη φορά. Αυτό θα επαναληφθεί και για τις επόμενες δύο Κυριακές και με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό πως ο νονός μυεί το παιδί στο Χριστιανισμό.
  • Και τις τρεις Κυριακές κατά την ώρα της λειτουργίας μένει αναμμένη και η λαμπάδα της βάφτισης κι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία την τρίτη φορά, η λαμπάδα αφήνεται αναμμένη να καεί όλη στην εκκλησία.
  • Πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις της νονάς και τα δώρα που κάνει στο βαφτιστήρι της, το βασικότερο δώρο της είναι η λαμπάδα του Πάσχα, που το έθιμο θέλει να συνοδεύεται από ένα αυγό πασχαλινό και ένα ζευγάρι παπούτσια.

  • Επίσης σε πόλεις της Μακεδονίας συνηθίζεται τα μαρτυρικά να είναι μέσα στις μπομπονιέρες.

 

Τα προσκλητήρια της βάπτισης
Οι καλεσμένοι σας θα πρέπει να λάβουν τα προσκλητήρια της βάπτισης τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το μυστήριο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκτύπωσή τους, τον έλεγχο και την αποστολή τους. Εννοείται πως αν έχετε άτομα που μένουν στο εξωτερικό και θέλετε να τα καλέσετε η αποστολή των προσκλητηρίων πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα. Το χαρτί για τα παραδοσιακά προσκλητήρια είναι φτιαγμένο από ίνες βαμβακιού ή ξύλου.

Τα προσκλητήρια βάφτισης σήμερα διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία. Είναι χαρούμενα με ωραία σχέδια και έξυπνα κειμενάκια. Μπορείτε να διαλέξετε ροζ, ιβουάρ, γαλάζια με πολύχρωμα και περίεργα διακοσμητικά όπως φιογκάκια, κουδουνίστρες, δαντελίτσες, αρκουδάκια και λουλουδάκια.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το όνομα του αναδόχου πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε στο προσκλητήριο!

 

It’ s my day!
Μετά τη βάφτιση μοιράζεται συνήθως στους καλεσμένους μαζί με την μπομπονιέρα ένα γλυκάκι ή ακολουθεί  γλέντι στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη προτίμηση συγκεντρώνουν τα κοκτέιλ πάρτι έξω από την εκκλησία, πάρτι που γίνονται είτε με τούρτα και σαμπάνια ή και με μεζεδάκια και μετά γλυκό.

Υπάρχουν πολλά κέτερινγκ που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν με πολλές παροχές και σε πολύ καλές τιμές. Όταν ο χώρος της εκκλησίας το επιτρέπει, το κέτερινγκ στρώνει τραπέζια, βάζει τέντες ενώ μπορεί να σας φέρει και ανιματέρ για τα παιδιά ώστε να διασκεδάσουν περισσότερο δίνοντας ελεύθερο χρόνο στους γονείς τους για να χαρούν κι εκείνοι με τη σειρά τους το κοκτέιλ ή το φαγητό. Σε περίπτωση βροχής το κέτερινγκ φροντίζει για τέντες που ανοίγουν εκείνη τη στιγμή.

 

Χαρούμενο μωρό την ώρα της βάφτισης
Εάν θέλετε το μωρό σας να μην κλαίει και να μη δείχνει δυστυχισμένο κατά τη διάρκεια της βάφτισης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Η ώρα του μυστηρίου θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στο μωρό να είναι ξεκούραστο και να μη νιώθει νηστικό. Θα κανονίσετε δηλαδή τη βάφτιση σε ώρες που το παιδί βρίσκεται στα καλύτερά του, δεν νυστάζει γιατί έχει κοιμηθεί και δεν πεινάει γιατί έχει φάει, γι’ αυτό η ώρα της βάφτισης θα πρέπει να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του μωρού. Να λοιπόν ένας ακόμα λόγος για να απευθυνθείτε εγκαίρως στην ενορία σας ώστε να πετύχετε την ώρα που θέλετε και εξυπηρετεί το πρόγραμμα του δικού σας παιδιού.
  • Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται εξοικειωμένο με τη νονά του αλλά και με τον χώρο της εκκλησίας γι’ αυτό καλό θα είναι οι γονείς την τελευταία εβδομάδα να κάνουν μαζί με το παιδί κάποιες επισκέψεις στην εκκλησία και να μιλήσουν με τον ιερέα ώστε το παιδί να νιώθει οικείο με το περιβάλλον την ώρα της βάφτισής του.
  • Οι γονείς, όπως και η νονά, εννοείται πως για μια τέτοια μέρα θα φορέσουν ό,τι καλύτερο έχουν. Οι προνοητικοί που ψάχνουν με την ησυχία τους πολύ νωρίτερα από την ημέρα του μυστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να βρουν αυτό που ακριβώς τους πάει και τους ταιριάζει χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής. Το απλό κλασικό ντύσιμο για αυτές τις περιπτώσεις αναδεικνύει τη φινέτσα κα την αριστοκρατικότητα που πρέπει να έχει τόσο ο γονιός όσο και η νονά μια τόσο σημαντική μέρα. Επίσης τα μεγάλα ντεκολτέ καλό θα είναι να αποφεύγονται μιας και το μωρό πάνω στον πανικό του γαντζώνεται από παντού και γι’ αυτό τα… ατυχήματα συνηθίζονται!

 

Οι καλεσμένοι
Οι καλεσμένοι είναι συνήθως συγγενείς και φίλοι που έχουν επίσης παιδιά. Σ’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις συνηθίζεται οι περισσότεροι να μιλούν μεταξύ τους γεμάτοι ενθουσιασμό, καθώς έχουν και χρόνο να ιδωθούν, τα παιδιά να τρέχουν ανάμεσα στους καλεσμένους και ο ιερέας να διακόπτει το μυστήριο για να συνιστά επανειλημμένα ησυχία. Το καλύτερο λοιπόν είναι να μείνουν όσο γίνεται πιο ήσυχοι και σιωπηλοί σε μια ορισμένη γωνιά, κρατώντας κοντά τα παιδιά τους. Θα πρέπει βέβαια να έχουν προηγουμένως φροντίσει να εξασφαλίσουν θέση με θέα, καθώς τα παιδάκια τρελαίνονται να παρακολουθούν το μυστήριο της βάφτισης. Για αυτά είναι μεγάλο γεγονός για το αν θα κλάψει ή όχι το μωρό όπως άλλωστε και για τους γονείς του νεοφώτιστου. Οι καθυστερήσεις των προσκεκλημένων στη βάφτιση μόνο προβλήματα και απογοητεύσεις προκαλούν γι’ αυτό ας έχουν στο νου τους από πριν την κίνηση που θα αντιμετωπίσουν στη διαδρομή για την εκκλησία αλλά και το χρόνο που απαιτείται για το ντύσιμο των δικών τους παιδιών που σίγουρα πρέπει κι αυτά να να είναι ξεκούραστα και ταϊσμένα. Τα μικρά παιδιά που νυστάζουν και πεινάνε μόνο θόρυβο δημιουργούν καθώς τραβάνε τη μαμά τους από τη φούστα για να φύγουν ή επιμένουν να δοκιμάσουν τα μεζεδάκια των κέτερινγκ προκαλώντας αναστάτωση και φυσικά τη δυσαρέσκεια της οικογένειας που έχει τη βάφτιση.

 

Η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση
Οι γονείς του παιδιού αναλαμβάνουν να καλέσουν έναν φωτογράφο για να καλύψει το μυστήριο. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι σίγουροι πως έχουν κάνει τη σωστή επιλογή γιατί το συγκεκριμένο μυστήριο δεν επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται οι ερασιτέχνες φωτογράφοι! Αν δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξαν και απογοητευτείτε να ξέρετε πως το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί!