Mια ξεχωριστή δεξίωση

976
Ιδέες για τη Δεξίωση nifi.gr

Οι περισσότερες γαµήλιες δεξιώσεις έχουν κάτι κοινό: κλασική αισθητική. Μια αίθουσα εκδηλώσεων τον χειµώνα ή ο υπαίθριος χώρος ενός κτήµατος το καλοκαίρι, στρογγυλά τραπέζια, τραπεζοµάντιλα χρώµατος λευκού ή σε παλ αποχρώσεις, ανθοστήλες και κηροπήγια ανάλογου χρωµατισµού και µια πολυώροφη τούρτα. Είναι λίγο πολύ η «συνταγή»  που τα περισσότερα ζευγάρια θα επέλεγαν ώστε να µην ξεφύγουν από τα όρια του λιτού και κοµψού στυλ. Αν όµως η φαντασία σας επιτάσσει κάτι διαφορετικό, τολµήστε το και µην φοβηθείτε ότι θα χαρακτηρίσουν εκκεντρικούς. Οι ιδέες που ακολουθούν είναι µόνο µερικές από αυτές που θα µπορούσατε να υλοποιήστε ή απλά η αφορµή για κάτι διαφορετικό.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ

 • Το ιδανικό θα ήταν να έχετε στη διάθεσή σας τον κήπο µιας µεγάλης µονοκατοικίας ή ένα roof garden. Με τον κατάλληλο φωτισµό, δε θα υστερεί σε τίποτα από ένα φροντισµένο κτήµα που θα µπορούσατε να νοικιάσετε. Εκεί άλλωστε, δεν θα έχετε περιορισµό για το πόσο αργά θα τραβήξει το γαµήλιο γλέντι. Φροντίστε όµως, να είναι περιποιηµένα τα φυτά και βέβαια, να µην είναι φρεσκοποτισµένο το γκαζόν.

 

 • Αν δεν είναι κατακαλόκαιρο ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι απίθανο να βρέξει -αν και πλέον ποτέ δε µπορείς να είσαι σίγουρος-, η ιδέα µιας υπαίθριας τέντας µπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για µια βροχερή ή κρύα νύχτα. Μπορείτε µάλιστα να αναζητήσετε διάφανη οροφή ώστε να φαίνεται ο έναστρος ουρανός ή οι διακοσµητικοί αναµµένοι πυρσοί που µπορείτε να στήσετε στον εξωτερικό χώρο.

 

 • Εναλλακτικά από τους συνήθεις χώρους που νοικιάζονται, αναζητήστε πιο πρωτότυπες λύσεις: ένα γήπεδο, ο χώρος µιας λέσχης ή η πισίνα ενός ξενοδοχείου ενδείκνυνται για ένα διαφορετικό «στήσιµο» της δεξίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, θα χρειαστεί να βάλετε ένα χεράκι παραπάνω για την διακόσµηση, αλλά κι εκεί µπορείτε να δώσετε εντονότερα το προσωπικό σας στίγµα.

 

ΜΙΚΡΑ ΔΩΡΑΚΙΑ

 • Πάντοτε µπορείτε να προτείνετε οργανωτικές ιδέες στους επαγγελµατίες που θα φροντίσουν τη δεξίωσή σας. Αν είναι εφικτές, δεν θα σας αρνηθούν. Για παράδειγµα, µπορείτε να µοιράσετε το διαθέσιµο χώρο σε ξεχωριστά επίπεδα ανάλογα µε το µενού: Σε µια γωνία θα υπάρχει το µπαρ όπου σερβίρονται ποτά και κοκτέιλ, στο κέντρο τη αίθουσας οι σερβιτόροι θα προσφέρουν ορεκτικά σε δίσκους, στον κήπο θα έχει στηθεί µπάρµπεκιου, δίπλα στην πισίνα μπορεί να είναι η παγωτομηχανή και κάτω από µια τέντα το κυρίως µπουφέ.

 

 • Εκτός από τις µποµπονιέρες που θα προσφέρετε ούτως ή άλλως στην εκκλησία ή στο χώρο της δεξίωσης –αν όλοι οι καλεσμένοι του γάμου είναι καλεσμένοι και στη δεξίωση-, µπορείτε να ετοιµάσετε µικρά δωράκια για τους καλεσµένους της δεξίωσης, που θα τους περιµένουν στις προκαθορισµένες θέσεις τους στο τραπέζι: λουλούδια, κοχύλια ή µια καρτούλα µε προσωπικές ευχαριστίες, γραµµένες από εσάς για κάθε καλεσµένο.

 

ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΕΜΕΡΕΙΕΣ

 • Μπορείτε να τολµήσετε συνδυασµούς χρωµάτων που θα δηµιουργήσουν ξεχωριστή ατµόσφαιρα, ανάλογα µε τη δική σας διάθεση. Επιλέξτε το βασικό χρώµα που θέλετε και παίξτε µε διαφορετικές αποχρώσεις στα τραπεζοµάντιλα, τις χαρτοπετσέτες, τα λουλούδια ή και τα πιάτα.

 

 • Αν είστε αµετανόητοι οπαδοί του λευκού, µπορείτε να επιλέξετε πρωτότυπα υφάσµατα ή να βρείτε τραπεζοµάντιλα κεντηµένα στις άκρες µε χάντρες που λαµπυρίζουν στο φως των κεριών.

 

 • Μπορείτε να στολίστε τα τραπέζια της δεξίωσης µε υλικά από τη φύση. Ανάλογα µε την εποχή και τον χώρο που θα επιλέξετε, µπορείτε να διακοσµήσετε τα τραπέζια, τα κηροπήγια, ακόµα και το µπουφέ και το µπαρ µε ό,τι σας εµπνέει: κλαδιά, φύλλα κισσών, στάχυα, αστερίες και κοχύλια, καρπούς από θάµνους κλπ.

 

 • Αν το επιτρέπει ο χώρος, στήστε µια οθόνη που θα προβάλει εικόνες που σας αρέσουν: ταξίδια που έχετε πάει ή σκηνές από αγαπηµένες ταινίες.

 

 

ΔΙΑΤΑΞΗ ΧΩΡΟΥ

 • Αν υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγετε τα στρογγυλά τραπέζια των 10 ατόµων, προτιµήστε το. Αντικαταστήστε τα µε ορθογώνια, όπου οι άνθρωποι κάθονται αντικριστά και µπορούν να συζητούν πιο άµεσα, χωρίς µεγάλες αποστάσεις µεταξύ τους.

 

 • Αντικαταστήστε τα κλασικά στρογγυλά πιάτα µε πρωτότυπα σχήµατα (τετράγωνα, οβάλ). Επιλέξτε κρύσταλλα και ποτήρια χρωµατιστά ηµιδιαφανή και µαχαιροπίρουνα µε ροµαντικά χαρακτικά στις άκρες ή στη βάση τους.

 

ΜΕΝΟΥ

 • Εξετάστε µε προσοχή όλες τους δυνατούς συνδυασμούς φαγητού που µπορούν να σας προσφέρουν οι επαγγελµατίες του είδους. Εκτός από τα κλασικά πιάτα (µοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι), τολµήστε να συνδυάσετε διαφορετικές κουζίνες – πάντα µε τη βοήθεια του σεφ. Σούσι, µεξικάνικα πιάτα, ισπανικά τάπας, αραβική κουζίνα… Και βέβαια, εξασφαλίστε ότι θα υπάρχουν και ορισµένα πιάτα που θα εκτιµήσουν και οι καλεσµένοι µε διατροφικές ιδιοτροπίες.

 

 • Η αγαπηµένη συνταγή και το κοκτέιλ που αποτελούν πλέον αναπόσπαστα κοµµάτια της κοινής ζωής των νεόνυµφων θα µπορούσε να είναι το συµβολικό πιάτο και το ποτό, αντιστοίχως, της δεξίωσης.

 

 • Σφραγίστε αυτή την ανεπανάληπτη µέρα µε ένα κρασί που θα έχει το όνοµά σας. Ακόµα κι αν δεν έχετε µπαµπά που φτιάχνει το δικό του κρασί στο υπόγειο του σπιτιού, µπορείτε να αναζητήσετε µια ποικιλία που σας αρέσει και να παραγγείλετε την εµφιάλωσή του µε ετικέτες ειδικά φτιαγµένες για το γάµο σας.

 

ΓΑΜΗΛΙΑ ΤΟΥΡΤΑ

Για τη γαμήλια τούρτα σας κάντε µια πιο προσωπική επιλογή, σύµφωνα µε το προσωπικό σας γούστο: λεµόνι, καραµέλα, µάνγκο, ανανά… Υπολογίστε µόνο ότι, αν ο γάµος σας γίνει καλοκαίρι, οι τούρτες µε πολλά φρούτα στο εσωτερικό κινδυνεύουν να… καταρρεύσουν αν κάνει πολύ ζέστη.

 

 • Η τούρτα δεν είναι ανάγκη να είναι στρογγυλή και πολυώροφη. Ούτε χρειάζεται να έχει στην κορυφή το κλασικό αγκαλιασµένο ζευγάρι των νεόνυµφων. Εκτός, βέβαια, αν πρόκειται για την φιγούρα-κειµήλιο που στεκόταν και πάνω στην τούρτα των γονιών σας. Διαφορετικά µπορείτε να την στολίσετε µε ένα συµβολικό αντικείµενο: ένα οµοίωµα του αυτοκινήτου όπου ανταλλάξατε το πρώτο σας φιλί, µια κρυστάλλινη πιπίλα αν πρόκειται σύντοµα να γίνετε γονείς, ένα µικρό ενθύµιο από την κοινή σας ζωή.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 • Αν αποφασίσετε να αναθέσετε σε dj τη µουσική επιµέλεια, συµφωνήστε µαζί του αν θέλετε να υπάρχουν συγκεκριµένα µουσικά θέµατα από ορισµένες δεκαετίες ή µουσικά είδη. Διαχωρίστε επίσης τα είδη της µουσικής που θα παίζουν στη διάρκεια του κοκτέιλ, του δείπνου και αργότερα τις χορευτικές εναλλαγές.

 

 • Αν είστε αποφασισµένοι να εντυπωσιάσετε τους καλεσµένους σας, φροντίστε πριν από τον γάµο να παρακολουθήσετε µαθήµατα χορού. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα ενθουσιάζονταν µε ένα φλογερό ταγκό από τους νεόνυµφους.

 

 • Αν επιλέξετε µια ζωντανή ορχήστρα, βεβαιωθείτε ότι παίζουν εναλλακτικά είδη µουσικής και, ασφαλώς, φροντίστε να τους ακούσετε οι ίδιοι πριν τους επιλέξετε.