Πρωτότυπες ιδέες για χριστουγεννιάτικο γάμο

Της Αθηνάς Τσακαλίδου

1082

Μόλις τελειώσει η νηστεία των Χριστουγέννων και τελούνται γάμοι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να συνδυάσουν τις γιορτές με τη χαρά τους και να τελέσουν το μυστήριο (αν αυτό βέβαια θα επιτρέπεται).

Οι περισσότεροι γάμοι πραγματοποιούνται το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, μιας και οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν. Επιπλέον ο περισσότερος κόσμος είναι πιο χαλαρός. Είναι όμως ζευγάρια που αγαπάνε τις ημέρες των γιορτών, τους αρέσει η προοπτική να χιονίζει τη μέρα που θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας και θεωρούν πως η περίοδος αυτή τους εξυπηρετεί. 

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε ορισμένες προτάσεις, ώστε να διαμορφώσετε τη διακόσμησή σας σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών, covid επιτρέποντος. Η εναρμόνιση του στολισμού με την περίοδο αφενός θα σας ανταμείψει κι αφετέρου θα δημιουργήσει μία αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς στους καλεσμένους σας, οι οποίοι για να σας τιμήσουν θα απαρνηθούν τον οικογενειακό εορτασμό των Χριστουγέννων. Μην αμφιβάλετε καθόλου: υιοθετώντας τις παρακάτω προτάσεις θα εξασφαλίσετε ένα πολύ σικάτο και διαφορετικό από τα τετριμμένα αποτέλεσμα! 

Αρχικά να αναφέρουμε πότε δεν τελούνται γάμοι. Από τις 18 ως τις 25 Δεκεμβρίου (τελευταία εβδομάδα της νηστείας των Χριστουγέννων), ενώ από τις 26 Δεκεμβρίου τελούνται κανονικά. Ορισμένοι ναοί δεν πραγματοποιούν γάμο κατά όλη τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, δηλαδή από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 25 Δεκεμβρίου. Για αυτό είναι προτιμότερο να μιλήσετε με την ενορία σας προκαταβολικά, προτού μπείτε στη διαδικασία να κοιτάξετε για χώρο δεξίωσης. Τις ημέρες 4-6 Ιανουαρίου πάλι δεν τελούνται γαμήλια μυστήρια, λόγω του εορτασμού των Φώτων. Τέλος, από τις 7 Ιανουαρίου μπορείτε να τελέσετε το μυστήριο κανονικά.

Όσον αφορά στην ημέρα τέλεσης του γάμου να αναφέρουμε ότι εφόσον η εκκλησία σας το επιτρέπει δεν χρειάζεται να επιλέξετε το Σάββατο ή την Κυριακή, όπως είθισται. Έτσι το κέντρο θα σας κοστίσει λιγότερο και θα αποφύγετε τον ανταγωνισμό στην κράτηση. Σκεφτείτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν εργάζεται τις γιορτές (δυστυχώς όχι μόνο στις γιορτές) ή έστω παίρνει κάποιες μέρες άδεια. Συζητείστε για την ημερομηνία με τους καλεσμένους και ακούστε σχόλια, ώστε να μην καταλήξετε σε μία κατά κοινή ομολογία κακή ημέρα. 

Πώς λοιπόν μπορείτε να έχετε ένα εορταστικό στιλ διακόσμησης και να συγκεντρώσετε τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια; Ένα φυσικό υλικό που παραπέμπει στο χειμώνα είναι το κουκουνάρι. Χρησιμοποιείστε το ως διακοσμητικό στη γαμήλια τούρτα, ως βασικό στοιχείο της ανθοδέσμης ή ως συμπλήρωμα στις συνθέσεις που θα έχετε ως στολισμό. Άλλη μία πρόταση των τελευταίων ετών είναι τα κλαδιά από βαμβάκι. Δίνουν την αίσθηση του χιονισμένου, του σικάτου, του καθαρού, του φυσικού. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε από την ανθοδέσμη σας και το στολισμό του νυφικού τραπεζιού έως την μπουτονιέρα του γαμπρού. 

Γενικά τρεις είναι οι τάσεις που ενδείκνυνται για ένα γάμο τη συγκεκριμένη περίοδο. Στολισμός στα λευκά, που παραπέμπει στο χιόνι, στολισμός στα κόκκινα και μπορντό, που παραπέμπει στα Χριστούγεννα και στολισμός σε χρυσό και σε γήινες αποχρώσεις (πορτοκαλί, καφέ), που δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα. 

Στο μοτίβο του λευκού, εκτός όλων των λουλουδιών σε λευκό, π.χ. τριαντάφυλλα, τουλίπες κόκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νότες από γυψοφίλη, που προσδίδει ρομαντισμό στη δεξίωση. 

Αν κινηθείτε σε κόκκινους τόνους δεν υπάρχει πιο κομψό και εντυπωσιακό λουλούδι για ανθοδέσμη τα Χριστούγεννα από τις αμαρυλλίδες! Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε λευκό με κόκκινο, εκτός από τα παραπάνω λουλούδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κατακόκκινους καρπούς ίλεξ. Δίνουν ένα ιδιαίτερο ύφος, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πολλούς. Στις ίδιες αποχρώσεις, κυρίως ως συμπλήρωμα χρησιμοποιείται στις ανθοδέσμες από τους επαγγελματίες το υπέρικο με τους καρπούς του. Βέβαια το συναντάτε και σε λαχανί, ροζ και κίτρινο χρώμα. Οι αναγνώστες ίσως απορήσουν γιατί στην ομάδα των κόκκινων φυτών δεν αναφέρω το αλεξανδρινό. Ίσως επειδή δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, ίσως λόγω προσωπικού γούστου. Η επιλογή είναι στην ευχέρεια της κάθε νύφης! 

Στο χριστουγεννιάτικο στολισμό σαφώς ταιριάζουν τα φύλλα από έλατο και πεύκο. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ανθοπώλη σας να σας προτείνει συνθέσεις. Αν φτιάξετε στεφάνι για την είσοδο του χώρου, όπου θα ετοιμάζεστε, θα το χρησιμοποιήσετε και για τις γιορτές. Γενικότερα είναι καλό να επιλέξετε λουλούδια της εποχής για να έχετε χαμηλότερο κόστος. Από το να έχετε πολλά, αλλά χαμηλότερης ποιότητας και αισθητικής αξίας λουλούδια, είναι προτιμότερο να έχετε πινελιές από φυτά που δένουν με την περίοδο κι ας είναι πιο λιτός ο στολισμός. Το θετικό είναι ότι το χειμώνα τα λουλούδια κρατάνε περισσότερο, συνεπώς αυτή η παράμετρος δεν σας δεσμεύει. 

Μιλώντας γενικά, τα ζευγάρια είναι καλό να κινηθούν βάσει γούστου και προϋπολογισμού. Για παράδειγμα αν ο γάμος σας γίνει βράδυ, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον υπεύθυνο του χώρου της δεξίωσης να βάλουν απλά ρεσό στα τραπέζια και κλαδιά από έλατο. Έτσι δεν θα σπαταλήσετε χρήματα για τη διακόσμηση αν δεν έχετε την ευχέρεια. Άλλωστε η καλύτερη διακόσμηση γαμήλιου τραπεζιού είναι το νόστιμο φαγητό!

Υπάρχει ακόμη μία λογική τα τελευταία χρονιά στους γάμους. Επειδή ο στολισμός προσδίδει καλαισθησία, αλλά είναι κάτι που κρατάει για μία μέρα, ορισμένοι προμηθεύονται για διακόσμηση, είτε είδη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι αργότερα πχ φαναράκια, είτε νοικιάζουν υφάσματα κτλ ή όσον αφορά στα φυτά προμηθεύονται με γλαστράκια, τα οποία μπορούν να μοιράσουν στους καλεσμένους μετά το τέλος της δεξίωσης, ως μπομπονιέρα. Σε γλάστρα την περίοδο αυτή υπάρχει το ελγούντι και οι αμαρυλλίδες. Για λοιπές προτάσεις απευθυνθείτε στον ανθοπώλη σας. 

Άλλη μία ιδέα για στολισμό σε γάμο το χειμώνα είναι να έχετε μικρά καλαθάκια με ξηρούς καρπούς με κέλυφος (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα). Θα προσδώσουν ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε εκ των υστέρων για διακόσμηση. Με την ίδια λογική μπορείτε να διακοσμήσετε την αίθουσα με εσπεριδοειδή, είτε σκέτα, είτε στολισμένα με λουλούδια σε λευκές ή κόκκινες αποχρώσεις! Να έχετε υπόψη σας ότι εφόσον τους προσθέσετε τα γαρύφαλλα θα παραμείνουν σε καλή κατάσταση περίπου για τρεις ημέρες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο στολισμός με ρόδια! Είτε ως μπουτονιέρα, είτε ως γαρνιτούρα στις σαλάτες, είτε ως ό,τι άλλο φανταστείτε εσείς! Άλλη μία πινελιά, τύπου «vintage» είναι τα ξυλάκια κανέλας. Συγκεντρώστε ιδέες από το διαδίκτυο και αξιοποιήστε τις για τη διακόσμηση. 

Γενικά κινηθείτε σύμφωνα με το βαλάντιό σας. Κάντε κι έρευνα αγοράς στα ανθοπωλεία. Να ξέρετε ότι το σικάτο αποτέλεσμα δεν συνεπάγεται ότι θα σπαταλήσετε μία περιουσία. Απλά αφιερώστε λίγο δημιουργικό χρόνο παραπάνω!

Πηγή φωτογραφιών: www.pinterest.com     

Από την Αθηνά Τσακαλίδου, δημοσιογράφο και δημιουργό του whatilike.gr στο FB.