Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Από τον Γυναικολόγο Δρ.Ιωάννη Δουλιώτη

2432

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται αυξητική τάση της ηλικίας πρώτης κυοφορίας και κατ’ επέκταση η ανάγκη εξωσωματικής γονιμοποίησης αφού ως γνωστό μετά το 35 έτος η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να φθίνει.

Οι λόγοι είναι κυρίως κοινωνικοί- προσωπικοί ή επαγγελματικοί ενώ σε μερικές περιπτώσεις η ανάγκη θεραπείας μιας νεαρής γυναίκας προκύπτει αναπάντεχα ( πριν από χημειοθεραπεία για κακοήθεια μαστού ή άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτεί χημείο/ακτινοθεραπεία).

Παρακάτω Θα αναφερθώ στη διατήρηση γονιμότητας για κοινωνικούς λόγους μόνο. Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που για πλειάδα λόγων δε είναι σε θέση να κυοφορήσουν άμεσα (π.χ Αδυναμία ανεύρεσης κατάλληλου συντρόφου, επαγγελματικοί λόγοι, πρωταθλητισμός κτλ).

Θα ήθελα να τονίσω ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα πρέπει να συνοδεύεται από ενδελεχή εξατομικευμένη ενημέρωση της γυναίκας σχετικά με τη διαδικασία καθώς και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Όπως ακριβώς και σε μια προσπάθεια εξωσωματικής η ηλικία της γυναίκας παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Στην κρυοσυντήρηση ωαρίων το ιδανικό ηλικιακό εύρος είναι το 28 με το 37 έτος ηλικίας ( με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία)

Όσο νεότερη είναι μια γυναίκα που θα κρυοσυντηρήσει τα ωάρια της τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιτυχίας ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός ωαρίων που χρειάζεται να κρυοσυντηρηθούν. Για παράδειγμα μια γυναίκα 34 ετών που θα καταψύξει 20 ώριμα ωάρια έχει 90% πιθανότητες να γεννήσει ένα υγιές μωρό ενώ στην ηλικία των 37 και 40 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 75% και 50% αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων και κατά συνέπεια προσπαθειών εξωσωματικής για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας με την πρόοδο της ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση κάθε γυναίκα είναι μοναδική και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή περίπτωση από τον ειδίκο ιατρό (με εξιδίκευση στη υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση). Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι πανάκεια και ούτε θα πρέπει να προτείνεται άκριτα σε όλες τις γυναίκες. Αποτελεί άλλη μια σημαντική επιλογή που έχουν οι γυναίκες πλέον σχετικά με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Δρ. Ιωάννης Δουλιώτης MBBS MRCOG

Μαιευτήρας Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Υπογονιμότητα και Λαπαροσκοπική/Υστεροσκοπική Χειρουργική

www.idouliotis.com