Πολιτικός γάμος: Δικαιολογητικά & Διαδικασία

3956
Πολιτικός γάμος nifi.gr

Δικαιολογητικά & Διαδικασία

 1. Αίτηση (χορηγείται από το Δήμο)
 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
 3. Λογαριασμό από ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό εφορίας του τρέχοντος έτους, που να αποδεικνύει την κατοικία τους,
 4. Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για τους γεννημένους στο εξωτερικό.
 5. Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
 6. Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε μια εφημερίδα (Χρειάζεται ένα φύλλο της ίδιας εφημερίδας για τον κάθε μελλόνυμφο)
 7. Παράβολο χαρτοσήμου (πράσινου χρώματος) 15 € (χορηγείται από την Εφορία), ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
 8. Υπέυθυνη Δήλωση (χορηγείται από το Δήμο)
 9. Σημείωση: Κάποιοι Δήμοι ζητούν και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 10. Παράβολο Δήμου (διαφέρει σε κάθε δημο: από 50 έως 150 ευρω)

 • Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας γάμου απαιτείται παράβολο αξίας 18 ευρώ.
 • Για να παντρευτείτε σε συγκεκριμένο Δημαρχείο, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε από κοινού αίτηση σε αυτό, συνοδευόμενη από τις άδειες γάμου.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο, ενώ σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
 • Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητα του.
 • Η άδεια γάμου εκδίδεται επτά (7) ημέρες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της αναγγελίας γάμου στην εφημερίδα και ισχύει για έξι (6) μήνες. Οι μελλόνυμφοι μπορούν κατόπιν να τελέσουν το γάμο τους σε όποιο Δήμο επιθυμούν αφού καταθέσουν μία (1) ημέρα πριν το γάμο τις άδειες.
 • Κατά την τέλεση του Γάμου κάθε μελλόνυμφος πρέπει να προσέρχεται με την ταυτότητα του και ένα μάρτυρα ακόμη και συγγενή με οποιοδήποτε βαθμό συγγένειας.
 • Ο γάμος δηλώνεται εντός 40 ημερών στο Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του

 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΕΡΕΣ;
Όχι στον πολιτικό γάμο δε θα χρειαστείτε ούτε βέρες ούτε στέφανα, καθώς δεν είναι απαραίτητα στη διαδικασία. Παρόλα αυτά, σας προτείνουμε να επενδύσετε στις βέρες σας ακόμα κι αν δεν τις χρειάζεστε εκείνη την ημέρα!

ΤΕΛΕΤΗ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διάρκεια της τελετής του πολιτικού γάμου είναι αρκετά σύντομη. Μόλις 5-10 λεπτά αρκούν για να είστε και επίσημα παντρεμένοι. Η διαδικασία είναι απλή, υπογράφεται ενώπιον του δημάρχου μια ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ μαζί με τους μάρτυρες και στη συνέχεια είσαστε και επίσημα παντρεμένοι. Συνοπτική, αλλά εξίσου συναισθηματική, η τελετή του πολιτικού γάμου είναι ιδανική για εσάς που ανυπομονείτε να ενώσετε τις ζωές σας και με τη «βούλα» του νόμου!

ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ
Δεν υπάρχει διαφορά σε πολιτικό και θρησκευτικό γάμο, το επταήμερο άδειας που δικαιούστε αν κάνετε θρησκευτικό γάμο, ισχύει και για τον πολιτικό.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ;
Ο Πολιτικος γαμος δεν τελείται μόνο σε κάποιον ναό, μπορείτε να παντρευτείτε οπουδήποτε έχετε ονειρευτεί, αρκεί ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος να είναι σύμφωνος στο χρόνο και στο τόπο. Αυτό γιατί εάν έχετε αποφασίσει π.χ. να παντρευτείτε σε κάποια παραλία μπορεί να υπάρχει απαγόρευση λόγου ώρας ή συνθήκης.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχετε παιδί, όταν αποφασίσατε να παντρευτείτε, υποχρεούστε πριν από τον γάμο να δηλώσετε το επώνυμο των παιδιών σας, για όταν αυτά γεννηθούν.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ, ΓΛΕΝΤΙ Ή ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ;
Έχετε υπόψη ότι οι περισσότεροι πολιτικοί γάμοι τελούνται τις καθημερινές σε πρωινές έως μεσημβρινές ώρες, και πραγματοποιούνται εντός 5-10 λεπτά, διότι πολλοί γάμοι τελούνται την ίδια μέρα, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα του party. Μια καλή ιδέα -και απόλυτη τάση- είναι το brunch party ή το finger food. Εάν θέλετε να κάνετε δεξίωση, μια ιδανική λύση είναι έρθετε σε συμφωνία με τον εκπρόσωπο του δήμου που θα σας παντρέψει και ίσως να τον καλέσετε και στο τραπέζι!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ & ΑΤΥΧΙΕΣ

 • Καιρός (σε περίπτωση που επιλέξετε εξωτερικό χώρο)
 • Αργία ή Πορεία διαμαρτυρίας
 • Κλιματισμός ή καθαριότητα του χώρου

 

ΚΟΣΤΟΣ
Ο πολιτικος γαμος είναι πιο οικονομικός συγκριτικά με τον θρησκευτικό. Πιο αναλυτικά, τα πάγια έξοδα ενός πολιτικού γάμου περιλαμβάνουν: Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας γάμου απαιτείται:

 1. Παράβολο 18 ευρώ από Δημόσιο Ταμείο.
 2. Παράβολο των 15 ευρώ από την Εφορία για τον κάθε ενδιαφερόμενο (άρα σύνολο 30 ευρώ)
 3. Αναγγελία γάμου σε εφημερίδα (το κόστος ποικίλλει από έντυπο σε έντυπο).
 4. Φωτοτυπία ταυτότητας και λογαριασμού ΔΕΚΟ (κόστος κάτω από 1 ευρώ).
 5. Ο κάθε Δήμος ακολουθεί τη δική του πολιτική για μια επιπλέον χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 150 ευρώ.

 

ΡΟΥΧΑ ΝΥΦΗ: ΦΟΡΕΜΑ Ή ΝΥΦΙΚΟ;
Πολιτικος γαμος ρουχα νυφης, είναι ένα ερώτημα που κάνουν όλες οι νύφες, γιατί δεν θέλουν να φορέσουν ένα «κλασικό» νυφικό στον πολιτικό γάμο. Να επιλέξετε ένα φόρεμα, οι επιλογές για φορέματα είναι πάρα πολλές. Μπορείτε να επιλέξετε σε δαντέλα, τούλι και όποιο άλλο ύφασμα εσείς επιθυμείτε σε ανοιχτά και παστέλ χρώματα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μία λεπτομέρεια χρώματος στο φόρεμά σας με μια κορδέλα για ζώνη και να το συνδυάσετε με την ανθοδέσμη σας.Δεν υπάρχει συγκεκριμένο style για τον πολιτικό γάμο, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε ένα καθημερινό ντύσιμο. Είναι η μέρα του γάμου σας!

ΓΑΜΠΡΟΣ
Κλασικό, διαχρονικό και ασφαλές, το κοστούμι είναι η κατάλληλη επιλογή για οποιοδήποτε είδος γάμου! Μην επιλέξετε παντελόνι με πουκάμισο, είναι καθημερινό και για καφέ, όχι για γάμο. Οι ιδιαίτερες στιγμές ξεκινάνε από την προετοιμασία και από το ενδιαφέρον που θα δείξετε. Ένα basic γκρι, μαύρο ή μπλε κοστούμι μονόχρωμο, καρό ή ρίγα που θα το συνδυάσετε με πουκάμισο και γραβάτα θα δώσει την απαραίτητη επισημότητα στη γαμήλια τελετή! Δοκιμάστε χρώματα σε πουκάμισα και γραβάτες, συνδυάστε το κοστούμι με το φόρεμα της νύφης. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο αλλά και σκέψη παραπάνω για να επιμεληθείτε την εμφάνισή σας! Δοκιμάστε βελούδο tuxedo  το χειμώνα και λινό κοστούμι το καλοκαίρι, είναι fashion, είναι style. Ενσωματώστε το προσωπικό στιλ σας με παπιγιόν, γραβάτες και τιράντες σε έντονα χρώματα και σχέδια. Φροντίστε μόνο να ταιριάζετε με τη νύφης. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τη δική σας ξεχωριστή μέρα που πρέπει να απολαύσετε! Καθοριστικός παράγοντα στα ανδρικά κοστούμια είναι το σωστό νούμερο και η καλή εφαρμογή του ρούχου ανάλογα με το ύψος και το σωματότυπο του μέλλοντα γαμπρού!

Πληροφορίες: http://dressman.gr/product-category/kostoumia/gabriatika-kostoumia/